Frågor & svar

Röda äpplen som hänger från ett träd

När kan man musta sina äpplen?

Värmdö Musteri har köpt in den bästa utrustningen för att kunna göra must av högsta kvalité. Dock blir musten aldrig bättre än råvaran. En bra regel för att få en riktig god must är att bara musta äpplen som man skulle kunna tänka sig att sätta tänderna i. Smaka på dina äpplen, dela ett äpple – när kärnorna har börjat bli lite bruna i kanten är de oftast färdiga för att mustas. Värmdö Musteri är IP Livs-medelsgodkända. Vi pressar inte fallfrukt eller dåliga äpplen.

Kan man ”musta” päron?

Ja, det kan man. Det kallas dock för päronjuice. Päron har en helt annan struktur på fruktköttet än vad äpplen har, så här krävs verkligen att de är hårda och fasta i köttet. Dela också på ett päron och titta hur de ser ut inuti eftersom många päronsorter blir dåliga inifrån och ut. Vi rekommenderar alltid att man blandar päron och äpplen vid pressning eftersom juicen annars blir för söt.

Hur länge håller sig musten?

Råmust är en färskvara som håller sig fyra-fem dagar i kylskåp. Om man vill ha längre hållbarhet på musten kan man välja att frysa ner eller att pastörisera den. Pastörisering är en varsam värmebehandling där musten hettas upp. Smak och vitaminer bevaras. Pastöriserad must kan förvaras i rumstemperatur. Flaskor håller sig minst ett år, oftast längre. Öppnad flaska ska förvaras i kylskåp där den håller sig i en vecka. Bag-in-box håller sig ett år. Öppnad bag-in-box håller minst tre veckor i kylskåp. Hos Värmdö musteri kan du välja mellan att åka hem med råmust eller att värmebehandla din must.

Hur mycket must blir det av mina äpplen?

Räkna med att 2 kg äpplen blir till ca 1 liter must.

Vad ska man förvara musten i?

Om du ska pastörisera din must kan du välja mellan att tappa den på flaska eller på bag-in-box. Om du väljer bag-in-box behöver du ha minst 40 kg äpplen eftersom den maskinen är större. Flaskor och bag-in-box finns på musteriet. Om du vill ha musten som råmust så har vi plastbehållare till bra priser. Du kan även tappa råmust i eget emballage, se bara till att de är ordentligt rengjorda.

Frukt från beteshagar!

Fallfrukt från beteshagar kan föra med sig allvarlig smitta. Ring oss i förväg om din frukt kommer från träd i ett djurhägn!

Hur lång tid tar det att musta?

Det beror lite på. På lördagar och söndagar kan du själv vara med att göra din must. Hur lång tid det tar beror på hur många som är där samt hur du väljer att behandla din must. Måndag till fredag lämnar du bara in din frukt och kommer och hämtar den färdiga musten vid ett senare tillfälle. Den must du hämtar kommer alltid att vara från just din egen frukt.

Boka tid för mustning av era egna äpplen